170627 03.19uNL=10.26PM

Een probleemloos dagje, dan kom je tot rust. Hoewel, ze proberen je toch de stuipen op het lijf te jagen bij de Icelandair balie op Schiphol. We zijn er al ruim bijtijds, maar toch is de rij al giga, zelfs als we met boardingpass er langs mogen in een aparte rij. Die blijkt een stuk trager op te schieten, domweg omdat er te weinig balies voor zijn. Als we dan toch aan de balie staan beweert de dame dat we wel een retourvlucht moeten kunnen aantonen omdat ze ons anders in Canada terug kunnen en waarschijnlijk zullen sturen. Ook dat we er maar een half jaar in mogen (onzin m.i.) Achteraf blijkt dat we bij de Canadese douane zo kunnen doorlopen na een goed gesprek over de Highlandgames. Ook in Reykjavik lopen we zo door.

En jawel, ook op Schiphol lopen we vlot naar de controlebalies waar we weliswaar grondig maar toch ook snel worden doorgelicht. Verder krijgen we nergens controle van de handbagage. Prima, dus.

Wat viel op vandaag: in Halifax liep het vliegtuig zeer geordend leeg, vanaf de voorste rij na rij. Nog nooit meegemaakt. En in Halifax hing een shuttletelefoon met per hotel een drukknopje. “Jes sir, shuttle is underway”. Plus dat we onze zelfgeprinte boardingpassen niet kunnen gebruiken voor met scanners uitgeruste poortjes. En we zien op het registratieformulier een rubriek staan met de vraag of we een onbegeleid iets meebrengen. Dat blijkt dus ook een Rv (camper) te kunnen zijn. Ja dus, moeten we wel invullen, want stel dat ze straks vragen waar al die sleutels voor zijn die we bij ons hebben. Ons was verteld dat er nergens naar een camper gevraagd zou worden….. Nu is strikt genomen dus toch geregistreerd dat we een camper invoeren…. Geen probleem, denk ik. Maar toch..

Lessons learned? Yep, over Iceland, via de vliegtuigstoelschermen. Binnen de vele docu info over de talloze watervallen, geisers, etc. was de eidereend en de gigagletsjer eyeopenend.

De eidereend wordt daar in de watten gelegd in ruil voor haar dons, net als in Noorwegen. De vrouwtjes maken in de broedtijd extra veel donsveren aan; moet wel in die kou. Echter het dons op de broedplek valt uit zodat de eieren direct huidcontact hebben. Dat dons wordt gebruikt door de eider om het nest maximale isolatie te bieden; er is geen beter materiaal voor. Dus wordt dat door de boeren wekelijks grotendeels geoogst en vervangen door hooi wat een gelijke temperatuurs- maar een veel betere vochtkarakteristiek heeft. Nat dons isoleert niet meer doordat de lucht tussen die veren water wordt en dus koud. Al dat droge dons wordt verwerkt tot matrassen en kussens. Wereldberoemd, duur maar topkwaliteit. Verdere goede zorgen bestaan uit het neerleggen van nestkasten met hooi, afschieten van vossen etc. De weeskuikens worden door de jeugd in een creche naar eten en in en uit water begeleid. Alles in het teken van liefde voor zoveel mogelijk eiders die jaarlijks terugkeren naar die veilige broedplekken. Ze zijn nog tammer dan onze broodeenden. Nieuwe broedgebiedjes worden aangelegd op iets hogere eilanden. Dat is ook broodnodig want de broedgebieden lopen terug en onder door steeds hoger staand water. Al ruim 1m de laatste 10jaar.

Dat hoger staande water komt door smeltende gletsjers, die weliswaar door ijsloop jaarlijks steeds verder oprukken maar door smelt het dubbele afvallen. Dat is aan de afgezette morenen te zien. En aan nieuwe flora en fauna, alleen op het daardoor droogvallende terrein. Oorzaak is het steeds warmere Arctic Ocean water dat tegenwoordig tussen +2 tot +10graden celcius meet elk jaar. De grootste gletsjer is al 8km teruggetrokken sinds 1950; daarvoor groeide het nog elk jaar. Er zijn nog steeds mensen die klimaatverandering negeren en ontkennen.  Hier zien ze het overal.

Na dat gemeimer zitten we relatief vroeg al in ons Quality Inn hotel te genieten van een enorm groot en dieper dan diep bord met seafood chowder (geloof ik dat het heet; Mar slaapt al…). 11.15AM…Good night!

Een reactie op “170627 03.19uNL=10.26PM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s