170628 Dartmouth en Halifax Centrum

Een echt vakantiedagje vandaag. Het begint bewolkt en fris en eindigt met volle warme zon.

Gisterennacht is nog even de OB aangifte gedaan. En gekeken waar de Liberty met de Zwerfuil uithangt; nog op de Atlantic Ocean dus. Een paar keer er uit na de pul met ‘rood bier’ in de ‘Wooden Door Bistro’.

We zijn energetisch vroeg op en ontbijten (toch incluis) rustig, ondanks dat we om 9.30u de huurauto zullen ophalen. Het is even wennen aan de bordjes en bekers van karton. De hamburgers zijn net niet echt lekker. De cornflakes smaken goed met de honing. Opruimen gebeurt zeer gedisciplineerd; iedereen sorteert het afval en ruimt zelf op. De boel op de kamer is ook snel opgeruimd en de hotelshuttle brengt ons naar de autoverhuurder op het vliegveld.

De uitschuifstang van de koffer begeeft het vervolgens; een omen? Een prima Kia brengt ons m.b.v. een goed werkende Eva (TomTom Go) naar Dartmouth, waar we eerst proberen in de supermarkt een sim te vinden met interlokaal bellen en wat internet. Daar worden we naar de MicMac Mall verwezen, genoemd naar de gelijknamige plas er vlak bij en niet naar de dikke heks. Lekker een stuk lopen brengt ons naar de Mall waar de eerste de beste shop die van Bell is. Een vreemd assortiment prepaid constructies passeert de revue; duur en onhandig (bijv. alleen lokale nummers….). Ik besluit tot een ‘pay per use’ waarbij elke handeling zoals in-/uitbellen of texten tussen de 30-50 CA$Cent kost per minuut. Gezien de situatie zet ik er toch voor €45 op aan calls en data, want mijn eigen telefoon kost €2,70 per minuut en Joost mag weten hoeveel ik wie moet bellen met die camperjolijt die er aan komt. Effect is wel dat de al genomen foto’s niet meer te zien zijn; staan vast op de oude sim…

De Starbucks kunnen we uiteraard niet zonder meer voorbij lopen want daar is ook prima wifi waar de nieuwe sim kan worden geprobeerd.

We zoeken een taxi op een kruispunt maar die rijden voorbij omdat ze al iemand vervoeren. Een dame stopt naast ons en verwijst naar een betere plek om taxi’s te vinden (…zijn we al geweest…) en naar een bushalte (…zien we al liggen…); lief! De volgende dame vertelt ons hoe de bus naar de ferry rijdt, hoe we betalen (bummer..) en waar we er uit moeten. Bij aankomst wacht ze ons op, leidt ons het juiste gebouw in en wijst de verdere weg; geweldig! Op de zelfde vriendelijke wijze krijgen we bij de ticketbalie een busroute-map plus een Nova Scotia kaart. We hoeven zelfs pas aan de overkant betalen, tot Mar toch kleingeld genoeg blijkt te hebben. Voor CA$3,50 mogen we samen de hele dag tot 6AM heen en weer met beide ferry routes plus lokale bussen; doen we niet want één keer blijkt genoeg.

Het centrumgebied en gebeuren is veel kleiner dan ik dacht. Het oude deel bestaat uit een aantal gebouwen uit begin 1900 met winkels er in. Een schandblok nodigt me uit, speciaal voor Koen maar ik wordt niet onthoofd. Met ijsje verder doorlopen op de betonboardwalk stopt al gauw bij een Casino en Marriot. De andere kant op duurt niet lang als we een groene heuvel zuidoostwaarts ontdekken. Een paar blokken later staan we onder aan de Citadel, een beroemd fort dat  hoog boven de stad ligt. en dagelijks om 12PM een oud kanon afvuurt. Omdat vandaag de gouverneur langskomt staan er echte houwitsers die dat veel beter kunnen en vaker mogen deze keer. Het is klimmen maar Mar laat zich niet kennen en dan moet ik wel mee. Schotse doedelzakken klinken regelmatig. . Kanonnen worden met de hand en een stuk hout ingesteld. . Ziekenauto, verpleegsters en soldaten staan gereed. De kazematten zijn verbazingwekkend goed bijgehouden en er loopt een peloton full time medewerk(st)ers rond in kostuum. Een continue re-enactment dus; niet verwacht, gewoon gratis plus modern spul.

Terug naar de ferry besluiten we bij Murphy (ja!) dat we de andere ferryroute nemen richting oost en daar willen we voor een taxi gaan. Onderweg zien we in de verte de Liberty liggen, vergezeld (?) van een vliegtuigmoederschip met helikopters en al. Er wordt zelfs naar de taxiplek verwezen, maar geen taxi. Dus belde een niet geheel toevallig aanwezige parkeeropzienster, die we als taxichauffeuse aanzagen en aanspraken, er één voor ons. Niet lang daarna zitten we te tikken op onze fraaie kamer die net als het hotel is uitgedost in ‘oude stijl’, zelfs de kranen. Spontaan beantwoord ik een whap; oeps….. niet op de NL tijd gelet….Sorry! Meteen gekeken wanneer de Liberty is aangekomen: om 11.24 dus. Hopelijk is de Zwerfuil er al af, maar ik heb nog nergens bericht van gehad. Dus stuur ik er zelf eentje en morgenochtend gaan we bellen  Mijn PC zegt dat het donderdag 00.24u is. De klok hier houdt het op woensdag 7.24AM. Tijd voor happen. Dat valt tegen, want de ‘lounge’ mag de naam niet hebben maar is eerder een schoolbarruimte met houten stoelen en tafels waar je je kont niet kan keren en waar het topgerecht kibbeling met friet is, met een fles tomatensaus en een minikuipje met visdip. We eten het niet eens op. Bij het drinken vullen ze eerst je glas met ijsblokjes en dan proberen ze het bestelde er nog bij te krijgen; …dacht het niet…

Nog steeds geen bericht over de ZwerfUil…

Wat viel vandaag op: Ontbijt met kartonnen bekers en borden. Gewone en 2% melk in zwarte koffiekannen in een koelvitrine.  Echt stoppen bij een voorrangskruising. Iedereen stopt als je oversteekt. Bussen met een fietsenrek voorop met soms een fiets er op. Auto’s zonder nummerbord voorop. Zeer vriendelijke en behulpzame locals. Iedereen die je aankijkt lacht vriendelijk en wil weten hoe het met je gaat (..duhhh.. Great tuurlijk; kan ik ook vragen!). Murphy heeft hier een restaurant, winkel en amfibische bus. En als je Thanks zegt, zeggen ze dat je welkom bent 😉…. terwijl je weggaat!

Bloemen en beestjes: Mooi klinkende ?gorsachtige mussen? Jonge kraaien. Bramen die zich vermommen als duinrozen of andersom. Prachtige schimmels op een jonge linde.

Voor alle foto’s en films klik HIER!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s