170813 Intercourse uit en te na.

170813 Voor half 7 zijn de buren al gezellig aan het buiten verblijven, om 7.30u is hun barbecue klaar met aardappelen, waarna de spek en de eieren volgen, meermalen. Alles gaat uit en op plastic en wat rest daarna in plastic….

Vandaag is Corneel jarig en de wifi hier is knudde. De eigen sim werkt razendsnel, maar de GBtjes gaan dan ook (veel te) hard; dat wordt een onvoorziene kostenpost.

Het is zondag dus alles is gesloten, nadeeltje. Houdt wel in dat de Amish niet werken, dus vrij zijn, dus vrij te doen wat ze samen of met zijn allen willen. Ergo: het kan wel eens ‘storm lopen’, maar waar en wanneer?!

Voor Mar is het een kans ff lekker niets te doen oftewel van alles behalve trekken en zwerven. Voor mij ook, dus ben ik dat na een uurtje wel zat en de eerste wandeling begint. Onderaan ons doodlopende weggetje loopt deze niet dood en daar ga ik rechtsaf. Een aantal bedrijfjes en winkeltjes heeft zijn waar gewoon buiten staan, moeten ze in nl eens proberen. Het spul is wel heerlijk rustig te bekijken: meubeltjes, meubeltjes, tuinhebbedingetjes. Af en toe komt een buggy langs, trippeltrap. De boerderijen met groepswoningen hebben af en toe een buggy staan, en liggen steeds verder uit elkaar. Altijd zien ze er piekfijn uit met mooie goed onderhouden bloeiende borders. Paardjes, koeien en ezels in de wei. Op een dak liggen solars (zonnepanelen). Elke boerderij heeft één of meer (lege) katrolwaslijnen, een enkele keer zelfs vanaf de 2e verdieping. Tijd om terug te gaan. Geen foto’s deze keer.

Een paar uur later is het middag en tijd voor de tweede wandeling. Onderaan linksaf naar de enige kruising van Intercourse met stoplichten. Om de haverklap (synoniem voor klik klak paardjes?) komen buggies langs of tegemoet, met ouders plus kinders of broers (voor) met zussen (achterin) en soms stelletjes of pubers (alles voor in plus gegiechel).

Ik neem telkens de hoed af, en groet en krijg bijna altijd van bijna iedere inzittende een handgroet terug.

Bij het kruispunt is links Kettle Village, een paar pleintjes en parkings met veel winkels met en van van alles, leuk gelegen en gezellig en nu heeel leeg. Gelegenheid genoeg om te verkennen dat er naast de bakery etc ook een startplek is voor Buggytours varierend van 1/2 tot 1u, tegen max $25pp.  Morgenochtend doen we dat toch maar; hoef je achteraf ook geen spijt te hebben.

Dan het kruispunt over een stukje richting Birds in Hand, waar een bank (poen!) is met drie parallelle overdekte ride-in banen, want er ligt paardenstront op de grond.

Heen en weer passeren de sunday-ride-buggies. Opvallend staan in de bak achter de naastliggende schutting een 10tal paarden met tuigage rustig te scharrelen. En inderdaad, om de hoek zijn een 5tal buggies zichtbaar. Daar is of gaat wat gebeuren, dus. Aan de overkant is de jeugd van een familie achter het huis aan het volleyballen; goede set up en smash! Op mijn meebewegen en klappen krijg ik ditto retour. Gegroet en verder.

Terug lopend, groetend naar de passerende riders maak ik er een gewoonte van bij jonge kerels op de bok een meelift-gebaar te maken. Eén keer wordt er hard lachend ‘I like you’re hat!’ geroepen. Vaker geen reactie. De laatste keer kreeg ik een heel brede smile met van beide kerels een dikke middelvinger….. Lachen!  En terug groeten….met dezelfde vinger. Geen foto’s.

Weer een paar uur later is het weer wandeltijd, nu met camera. Eerst de planten bij de buurman die hangen te drogen. Tabak, denken wij.

De wagens hebben allemaal metalen wielen. Op het erf staat een buggy (op de terugweg meerdere).

Weer komen er om de haverklap riders langs die ik meestal alleen groet, en soms zijn ze fotovoer. Op meerdere erven staan buggies, vaak met modern spul er naast zoals wandelwagens.

Ik laat de Kettle voor later links liggen en ga naar de bank. Daar komen net drommen jongens en meiden langs de schutting lopen naar een doorgang bij de buggies. Tegen de tijd dat ik in de buurt komt staan ze allen bij de schuren op het erf gegroepeerd

 en even later klinkt een samenzang. Zondagschool programmering? Het aantal paarden en buggies is behoorlijk vermeerderd (wonderbaarlijk?). Fotovoer!!

Weer terug lopend, met riderpassanten plus groeten, loop ik het Kettleterrein nog even over om de 360° opname uit te proberen wat een 90% succesje wordt, mis dus want het belangrijkste puntje staat er niet bij.

 Wel op de aparte foto.

Een eenzame fietser moet echt ook even voor het nageslacht worden vastgelegd:

Bij de Zwerfuil wacht tomatensoep, zwarte bonen  en een halve meloen en wordt het snel donker;  een paar vuurvliegen melden zich. Mar deed ook nog een wasje en droogje en het nodige gefröbel.

De rode kool is in dankbaarheid ontvangen door de buurtjes plus aanloop, die toch geen Amish blijken te zijn maar leidingevend bij de wegeninfra in New York (Bob), en bij de Railway (?) en blind (John), plus trouwe vrouwen.

Terwijl ik dit tik, klinkt buiten in het donker op ons weggetje: klik klak trip trap… omhoog gaand. Even later een tweespan omlaag gaand. We gaan niet eens kijken maar glimlachen van de herkenning en associaties. In bed luisteren we minstens nog eens naar 5 keer trippeldetraps en soms met een brrrrt er bij.

Plantjes en beestjes: Japanse (?) Kastanje, Zomereik. Vuurvliegjes, Eekhoorn (altijd, al om). Duifjes, Zwaluwen, Spreeuwen.

 

Plaats een reactie