180320 21 San Diego Pacific

Om ruim voor 9en weer bij de Midway parking te kunnen zijn, vertrekken we bijtijds. Het verkeer is hier gruwelijk druk, en net op de gewenste tijd zet ik Mar af om de tickets te halen, en rij ik door om te parkeren. Zelfs bij de Midway is het al druk met parkerende auto’s, alsof er iets gaande is.

We gaan bij de Hornblower aan bord. Een magische naam (Horatio Hornblower) waar jeugdvriend Jacques vd Boom het vaak over had. Deze boot vertekt 9.30am de Pacific op voor Whalewatching.

Het trackrecord voor de ochtendtocht staat op 11 Grey Whales, dus we zijn vol hoop. De zee is volkomen vlak, de wind ietwat koel tot koud bij de boeg en volop zon. Pet en zonnebrand liggen nog in de Zwerfuil….

Om kort te gaan: geen walvissen. Wel twee maal ruim 150 actieve dolfijnen in totaal, 50 dikke zeeleeuwen op pontons

en in de zee, Aalscholvers, Mantelmeeuwen en Sterns (Grote Sterns oid). Grote en Kleine Zilver- en Blauwe Reigers. Een grote schildpad op volle zee baarde opzien, ook bij de bemanning. We passeren het Navy Submarine dock met op het drijvende onderhoudsdock een Nucleaire onderzeeër, en twee er naast in het water. Aan de andere kant het Navy Airport met veel heli’s en enkele vliegtuigen.

Diverse heli’s waren op volle zee aan het oefenen, soms laag boven water en soms met flairs. Ontspannen tochtje met genoeg hotdogs, chocolademelk en koffie. En met een vrijkaartje, waar we zelfs een dubbel setje van krijgen, oftewel morgen nieuwe poging! Onderweg is een overenthousiaste veelkomer wat irri door zich op te dringen aan ieder die hem aankijkt, wat ons bespaard blijft, gelukkig. Terwijl we aftaaien, zien we al teutend boven de Midway de ene na de andere paraglider afdalen, de laatste met Am. vlag.

Allen dalen keurig op het Cat(apult)deck.

Daarna laten we ons door een PediCab naar de Hortus Plaza fietsen. Dat is een architectonisch speels in elkaar gezet gebouw met meerdere lagen en verdiepingen en hoekjes.

Het is er wat saai, met flink wat leegstand en weinig roering. Aardig is wat een kunstenaar met oude plastic zakken doet.

Humor is overal, en dus ook hier.

Mar wil op elke verdieping Macy’s in, waar ik dan weer snel uit wil. Mar wil Victoria Secret niet in. We horen een saxofoon een toonladder oefenen op het pleintje er voor, en lopen terug richting Midway via Broadway en Pacific Blv. Bij het fraaie en mooi tussen palmen gelegen Santa Fez station is het even zitten en uitrusten geblazen. Snel daarna rijden we de wagen weg om bij Fisherman’s Wharf te dumpen. Door de weer aanwakkerende file gaan we weer naar Sams Club.

180321 de lente is begonnen! Tegen 9u hebben we file gereden, getankt (voor $3,65/g!!), geparkeerd bij de Midway en zitten we op het bankje bij Hornblower, met gratis tickets, zonnebrand, jas en pet. Eenmaal op volle zee worden Zeeleeuwen gespot, een Jan van Gent, Duiker (Loon) en Jager (Jaeger). Direct daarop een spuiter: Walvis! Nou ja, daar moet een Grey Whale zitten, dus… Weer een eind verder is een Vinvis gezien, en full speed varen we er heen. Jawel, een Vinvis met jong, in elk geval met z’n tweeen, zij aan zij. En regelmatig, steeds weer ergens anders, laten ze hun fontein en lange rug met duidelijke vin boven water zien. Wel een keer of 5 of meer. We blijven bij ze tot we terug moeten. Daarna komen er flink wat Common Dolphins, donker van boven en licht van onderen, kruisen. Ook wordt er nog een spuiter gezien, Grey Whale wrschnl.

Voor morgen hebben we ook nog tickets!

De middag besteden we, na de dump bij de Wharf, aan Point Loma (Bergpuntje) National Monument. Noordelijk van de San Diego baai ligt een bergrug, een schiereiland, met deze naam. Mooi uitzicht!

Bovenop staat een lichthuis met vuurtoren

en iets verder een monument voor Cabrillo die als eerste de westkust hier ontdekte.

Beiden worden uitgebreid toegelicht in het Visitor Center waar we ook horen dat ‘onze boom’ mogelijk een Coral Tree is, niet inheems.

Ook de oorspronkelijke volken, de ‘Ipay en Kipay Kumeyaay, krijgen hier aandacht. De omringende natuur heeft het moeilijk. Bijzonder zijn de Kelpvelden die langs de kust nog voorkomen en door zeesterren en zeekomkommers bij gebrek aan zeeotters etc worden opgevreten. Overbevissing en jacht gaan ook dit zeldzame biotoop mogelijk doen uitsterven, met dan dus ook de vele bijzondere bewoners zoals Zeepaardjes. Hopelijk keren de kansen nog. Een Hummingburd, mogelijk de Anna’s Hummingbird, en een zeer grote roofpiet/Gier met lange vingers, donker kleed met wit en bruinoranje staart laten zich bewonderen op de berg. Een nieuwe Agave, de Shaw’s Agave, en struik, de Lemonade Berry Brush,

worden aan onze plantendictionary toegevoegd.

Deze avond staan we bij La Pinata aan de voet van het schiereiland.

Prima Tamales, beef en garnaal, Hochata (Kaneeldrank) en Tamarind (dadels).

Morgen is het onze laatste dag in de meest zuidwestelijke punt van onze reis (er wordt flash flood verwacht…maar waar…). Het ook interessante Universiteitspark, Mission en Zoo zijn niet ons ding en slaan we over. Maar eerst nog een keer Whalewatchen!

Plaats een reactie