170716 Ceticamp

Rustig opstaan heeft z’n charme, en we hebben een rustig dagje in het vooruitzicht. Eerst wat fotootjes maken van de wildbestendige afvalbakken en van de elektra-paal, daarna de watertank vullen en toilet ledigen. Vuilwater moeten we elders kwijt. 

Alles is opgeladen, en we rijden naar de Trois Pignons waar een beroemde dame haar knoopkunsten laat zien, en een Arcadisch museumpje beheert. Haar ‘tapijten’ zijn zo bekend dat ze de o.m.  afbeelding van Jacky Kennedy/Onassis mocht maken, die elders beroemd hangen te zijn. Touristisch en cultureel is het verhaal van de Arcadiens boeiender, zie vorige blog. Hier hangt de geknoopte ‘stamboom’ van die familienamen die zuiver Arcadisch de Engelse zuiveringen overleefden in dit gebied. Weer heel typisch, die overlevering van hun eigen dialect,  van het hoog-Frans en hun gewoonte dat over te dragen. Mi’kmaq, Kelten en Arcadiers delen dat en dat maakt de streek hier heel bijzonder.

We nemen afscheid van dit gebied met een visserman’s diner en komen er achter dat we dus Snow Crab en Scotia Lobster gaan eten na een Seafood chowder die meer op groentesoep lijkt en voor een appeltaart dessert dat we laten opboxen. Hier is voldoende wifi om te up-dropboxen, de rest komt wel eens.

Echter, daarvoor gaan we weer met de boot de zee op, nadat Mar rum en wijn heeft ingeslagen bij de NSLC er tegenover. We zien weer een heel ander stuk zee, maar meer ook eigenlijk niet en doen daar ruim 3 uur over.

 Beestjes en plantjes: Gisterenavond zien we een konijn. Op zee zowaar een kop en lijf van een grijze zeehond, op 500m een blower (fontein van een zijn neus snuitende walvis), en wat rimpelingen die als Minke Whale werden geidentificeerd, voor wie dat gelooft.

Wat valt op vandaag: de economie loopt hier terug. Bedrijven stoppen, gebouwen leeg. Je ziet het niet maar hoort het van meerdere locals. De vlag van de Acadiens is Frans met een gele ster in het blauw; ik ben benieuwd of de Cajuns (verbastering van Canadiens) in het zuiden rond Lafayette dat ook nog hoog hebben; we gaan het zien ergens in october. Mar wordt echt bruin(er).

Geen goede wifi, geen foto’s in wordpress. Zo mogelijk wel in dropbox zsm.

Plaats een reactie