180513 Moab Arches zuid

Om 6u precies rijden we, langs de Moab fault (slenk, aardbreuk), het park in. Het is net niet donker meer maar de zon is nog niet ‘op’. Het eerste stuk is steil en bochtig en we passeren het kijkpunt (outlook) ‘Parc Avenue’ omdat het nog te donker is. Bij de eerste parkeerstrook (turn out) staan we even de zonsopgang af te wachten. Het is bewolkt, en we rijden verder. Al rijdend merken we dat de formaties die we passeren (Orgel, Rechtbank, Toren van Babel en de Schapenrots) in de schaduw van de opkomende zon liggen. Ook de beroemde Balanced Rock

en Panorama Point liggen in de schaduw.

Het park is een bonte verzameling Bridges (zie vorige blog) op een ingestort plateau op een zoutmeer waardoor na ijs-, wind-, regen-, flashflood-, chemische-vervuiling- en druip-erosie ‘Fins (Vinnen)’ ontstaan.

Dit zijn rotspartijen die relatief erg smal zijn. Ruim 2000 Bridges zijn aanwezig, de grootste verzameling wereldwijd. Ook andere typen rotsformaties (Pinnacles) zijn volop te vinden. Een deel is te bezoeken.

We rijden door naar onze eerste doel vandaag, het noorden van het zuiden en midden. Morgen doen we het noorden. Prachtig gekleurde wanden zijn eerst ons deel.

De Delicate Arch is de bekendste boog in het park, 1,5m dik, 14m hoog en 10m breed. Het bovenste deel is van ‘Moab Tonque’, de staanders deels van ‘Slick Rock’.

Vlak voor de Delicate-overview ligt een oude boerderij

met er achter een rotswand met Ute-petroglyphen van rond 1700.

Van enige afstand is de Delicate goed te zien,

links en rechts er van zijn rotsen met diverse uithollingen.

De volgende special is de Double Arch met een uitspanning van 49m en 33m.

Onbenoemde Arches zijn er ook.

en daarna gaan we naar de twee Windows.

Na de Turret Arch

is deze hoek bekeken. Op naar de uitgang.

Bovengenoemde route is doorspekt met andere rotspartijen die stuk voor stuk de moeite waard zijn, zie de foto’s! Via de Balanced Rock

en de ‘Rechtbank’

c.s.

rijden we het park uit, een zeer bijzonder park met zeer bijzondere geologie en formaties. Van begin tot eind boeit het vandaag.

Op campground Arches Overview vinden we goede faciliteiten en prima Wifi. Alleen de Google op mijn tablet gooit roet in het bloggen. Maar met een omwegtruukje lukt het toch en kan ik een handvol blogs publiceren. Wel op dezelfde publikatiedatum, dus: scrollen!!

Bij de Delicate vinden we een schitterende Lelie (Sego- of Mariposa Lilly)

en een Ridderspoor (Larkspur). Eiken en naaldbomen hebben het moeilijk hier.

De Utah Juniper ook.

Diverse Hagedisjes schieten regelmatig heen en weer.

Het landschap ziet er groen uit. Hier en daar staat water.

Andere planten die we bloeiend zagen zijn, wrschnl: Hopi Blanket Flower, Utah Penstemon, Cliffrose, Big Sage Brush, Black Brush, Rubber Rabit Brush, Pale Evening Primrose, Yellow Bee Plant, Purper Aster, Canaigre, Wallflower, Silvery Townsendia, enz. Ook grassoorten staan in bloei zoals Indian Rice. Zie foto’s!

Wat opvalt: De woestijn staat in bloei! Prachtig!

Plaats een reactie