180512 Dead Horse Point Moab

De harde wind deed de wagen de hele nacht en ochtend wiegen in rukken. We denken op tijd op te zijn maar gebruiken de verkeerde klok, uurtje verkeerd dus… Nu ja, doorrijden 20 mijl naar Blanding en dan noordwaarts naar de volgende heen en weer detour: Dead Horse!

Gisteren was het al een genot deze weg te rijden, langs prachtige Buttes, rotsvormen en dwars over een, nu niet actieve, hertenmigratieroute. Overal borden ‘extreme Deer crossing’, etc. plus hoge metalen hekken langs de weg om de dieren te geleiden. Om de mijl is er een lager houten schot met een hoop oplopende grond er voor, een evt op de weg beland hert kan dan daarover naar beneden springen, maar niet terug. Slim!

Ook vandaag kan het niet op met het fraais langs de weg. Bij Moab gaan we de hier bredere Colorado over en het gebergte wordt dieper- donkerrood. We stoppen om te tanken ($3.37/g) en daar blijken we ook het hoognodige drinkwater te mogen en kunnen tappen, prima! Iets minder is dat daar eerst een toilet ontstopt moest worden terwijl die gebruikt wordt… De achterbank blijkt wat los te komen, wat nu weer…. Een stop bij Wendy’s levert wel koffie op maar geen goede wifi, weer niet. Ook geen mifi- bereik. Bummerdebummer.

We rijden verder en de ingang van Arches voorbij en 10mijl verder duiken we linksaf voor de detour van weer ruim 20mijl enkele reis over de steeds hogere Mesa in San Juan county met tal van ‘profiles’ en ‘monumenten’ zoals ‘de bunker’, ‘hondendrol’ . Aan het eind ligt het ‘point’.

Het laatste stukje versmalt de Mesa om daarna weer iets breder te worden en dan op te houden in een halve circel. Dit stuk is eind 1800 gebruikt als natuurlijke paardenval. Opgejaagde Mustangs kunnen er wel in maar niet uit de flessenhals waar dan vlot een hek werd geplaatst. De beste paarden werden geselecteerd en meegenomen.

De legende gaat dat men eens of vaker de rest liet creperen van de dorst achter dat hek…. terwijl de Colorado 600m lager er om heen meandert…. Een tweede legende vertelt hetzelfde maar een verdieping lager in een hoefijzervormige Canyon

en daar kwamen de paarden zelf terug, kwijnend, en overleden….. In elk geval ligt er symbolisch een witgrijs paardenvorm in reliefdruk gebeeldhouwd op de Canyon vloer er naast: de Ghosthorse!

De Colorado is hier weer voor een flink end meanderend te zien.

We staan op het uiterste eind van de Mesa en kijken 360° rond waarvan 270° over de ‘Smaller’ Canyon,

die de helft in breedte en diepte is als Grand frère, maar er om de drommel best mag zijn. Fraai!

Zeer specifiek voor het geologisch verhaal hier met de zoutmijn om de hoek (uiterst links zie je de bassins voor het opgepompte zout, dat moet droogdampen). Dit deel van het Colorado plateau bevatte dus dikke lagen zout die bedekt werden met zo’n 2km grondlagen er boven op. Zout wil echter onder druk alle kanten op behalve daar omhoog, en deed dat ook, met als effect inklinking en ruimtevorming. Elders ontstaat dan een zoutkolom en na ontdekking een zoutmijn. Instorting van de inklinking is een tweede gevolg waardoor gekantelde rotsvormen, ‘Vinnen’ ontstaan die door erosie steeds smaller worden en tot bogen leiden als ze ook van de zijkant en van onder eroderen waar minder sterke lagen ingekapseld lagen. Arches dus te kust en te keur, iets terug in Nat. Parc Arche, waar we morgen en overmorgen gaan kijken!

Het zout wordt gewonnen door twee gaten te boren, en één er van te vullen met water onder druk. Het komt dan vanzelf omhoog in de ander verderop!

Weer terug in Moab gaan we naar de Dennys, met wat betere wifi (hoewel auto upload naar dropbox niet wil) en goede hap. Daar blijven we overnight.

Beestjes en plantjes: We lopen wat rond, zien wat bloeiers zoals oranje Globe Mellow, kleine gele Navajo/Mormon Tea

en langstelige gele Prince’s Plume, en de uitgebloeide Single Leaf Ash nu met uitgebloeide blommen.

Eerder zagen we Paintbrush, Claretcup en Prickley Pear (schijfcactus)

Qua vogels is het matig. Kalkoengier zien we weer eens en de Raaf. Karig.

Wat opvalt: door niet strikt op de tourleidraad te letten vergeten we na Dead Horse Point meteen naar Canyond Land Noord te gaan (Island in the Sky e.d.). In plaats daarvan rijden we al terug naar Moab. Afgeleid door ….?… In elk geval doen we nu eerst Arches, en mochten we echt zin hebben om dat stuk naar Dead Horse/ Canyon L.n. weer twee keer te rijden dan daarna. Wedden van niet?!

Plaats een reactie